2019. dec 05.

Szülinapi nyomozás gyerekeknek

írta: Helyesen magyarul
Szülinapi nyomozás gyerekeknek

Kőszegi-Arbeiter Anita A főhős Te vagy című nyomozós kaland-játék könyve

Megjelent Kőszegi-Arbeiter Anita második mesekönyve A főhős Te vagy címmel. Erről és a helyesírás fontosságáról beszélgettünk Anitával.

 

A Helyesen magyarul olvasói már ismerhetnek, hiszen korábban már készült egy interjú veled az első könyved, a Csenge tündérkertje kapcsán. Milyen fogadtatása volt?

70144443_2483301241705925_1834929274323206144_n.jpg

Nagyon jó. Még én is meglepődtem, hogy mennyien szerettek volna hozzájutni. Először főleg az ismerősök kerestek fel, hogy szeretnének, de egyre több megrendelést kaptam másoktól is. Több bemutatót is tartottunk, és mindenki dicsérte, hogy milyen szép lett. Sőt, sok fiús anyuka is jelezte, hogy a kisfia is szereti a mesét, pedig elsősorban lányoknak íródott. Nagyon örülök, hogy ennyire jó fogadtatása volt.

Azóta elkészült második könyved is A főhős Te vagy címmel, amelyet hamarosan meg is vásárolhatnak a kedves olvasók. Ez témában és stílusban is más lesz, mint az első volt. Mesélnél róla?

Abigél és Andris születésnapi nyomozása a címe. Egy ikerpárról szól, akik szülinapi ajándékot keresnek a házban. Az új mesekönyv egy kaland-játék könyv lesz, a kis olvasók dönthetnek, hogy a főszereplők merre nyomozzanak, így mindig más és más vége lehet a történetnek. Kamaszként nagyon szerettem az ilyen típusú könyveket.  Egy még meg is volt, Hófehérke témában, ezt olvastam Csengének, bár ez főleg nagyobbaknak szól, de annyira szerette, hogy gondoltam, készítek neki egy saját kaland-játék könyvet.

Eredetileg csak egy kislány nyomozott, de Csenge tündérkertje kapcsán sokan kérték, hogy a következő mese kisfiús legyen, ezért lettek a szereplők ikrek. Az ajándéknyomozás pedig közel áll a szívemhez, mert gyerekként én is csináltam. Az illusztrációt megint Tarr Andrea barátnőm készítette. Több tervet is készített, mire meglett a tökéletes rajt. Már a képeken is látszik, hogy két zsivány, huncut kisgyerekről van szó.

73319931_1509183759229562_2577825914926661632_n.jpg

Tervezed a folytatást? Mi lesz a következő könyved témája?

Csenge tündérkertjéből és a kaland-játék könyvből is tervezek folytatást, sőt, készül egy kutyás mese is Zsivány kutyák kalandjai címmel, ami a három rosszcsont kutyusunkról fog szólni. Jövő tavasszal fognak megjelenni, először Csenge tündérkertjéből Menta meséje (de készül egy új szereplő meséje is), után pedig újra Abigél és Andris nyomoz, ezúttal egy múzeumban.

Terveim között szerepel még a lakóhelyem, Szombathely számára is írni saját történetet, nyomozós mesét, hogy bemutathassam, milyen csodás is a város. Szóval rengeteg ötlet és terv van, ami csak arra vár, hogy mese legyen belőle. Remélem, mindent sikerül megvalósítani.

74272419_1132810623595315_3673299526120112128_n.jpg

Mostani interjúnk apropója, hogy te is felajánlottál mindkét könyvedből egy-egy példányt a Helyesen magyarul rajzversenyére, amit ezúton is nagyon köszönünk. Miért gondoltad úgy, hogy támogatod a kezdeményezésünket?

Nemrég kértem véleményeket az előolvasóimtól, és egy kérdőívet is készítettem, hogy mit várnak el a szülők egy jó mesekönyvtől. Meglepődtem, hogy a legtöbb szülő nemcsak a mese tartalmi minőségét, hanem a helyesírást is mennyire fontosnak tartja.

A saját meséimnél is fontosnak tartom ezt, ebben ti hatalmas segítséget nyújtotok, ezért úgy érzem, ez egy fontos kezdeményezés, a magyar nyelv ápolása. És hát mivel is lehetne ezt megalapozni a gyerekeknél, ha nem igényes mesekönyvekkel, amiben nektek is nagy szerepetek van, és én is szeretnék ehhez hozzájárulni.

Kőszegi-Arbeiter Anitáról és a mesekönyveiről Anita írói oldalán és meseíró csoportjában is olvashattok. Honlapján pedig játékos ötleteket és még több mesét olvashattok.

Ha Te is könyvet írsz, vagy blogot, esetleg honlapod van, vagy van bármilyen szöveged, és nem vagy biztos benne, hogy mindent helyesen írtál, akkor keress bizalommal, örömmel segítek!

Mosolygó-Marján Erzsébet (szerkesztő, korrektor)

Web: https://www.helyesenmagyarul.hu/
Facebook:
https://www.facebook.com/korrektura.szerkesztes/
E-mail: info@helyesenmagyarul.hu
Telefon: +36 30 689 0211

Szólj hozzá

könyvek korrektúra