2020. dec 01.

Egyszerűen passzívház

írta: Helyesen magyarul
Egyszerűen passzívház

Hogy a családanyák is tudják, miért jó egy passzívház

Érdekes az élet, hogy kikkel sodor össze az élet, és mikor ki talál ránk. Mi a családdal már az építkezésünk közepén tartottunk, amikor megkeresett Rezsnyák Péter, és felkért az Egyszerűen passzívház című könyvének szerkesztői és korrektori munkáira. Szerkesztés közben rájöttem, jobb lett volna hamarabb találkozni, hiszen akkor a mi házunk is sokkal energiatakarékosabb lehetett volna. Természetesen így is örültem az ismeretségnek, hiszen a könyv és Péter által ismét sok-sok új és hasznos információ birtokába kerültem.

– Péter! Már jó ideje foglalkozol passzívházak építésével. Miért pont a passzívházak felé vetted az irányt?

Mindig is foglalkoztatott az épületek hőszigetelése, és az, hogy mi a szükséges és elégséges hőszigetelés mértéke. A passzívházról azt gondoltam, felesleges hóbort. Ugyanakkor tartottam is tőle, mert arra gondoltam, mi van, ha mégis valós a dolog, és veszélyesnek láttam, hogy lemaradok, ha nem ismerem meg.

– Miért döntöttél úgy, hogy az ismereteidet szakkönyv formájában szeretnéd továbbadni, és miért pont a háziasszonyok képezik a célcsoportodat?

Sok kérdést kaptam, és ezek jellemzően egy irányba mutattak. Egy idő után elkezdtem blogcikkeket írni, és jó volt a visszajelzés. A családanyák úgy jöttek képbe, hogy ők kezdik a fészekrakást tervezni a családnak, és az elfoglalt apákat orientálják. Nekik a lényeg kell, nem a képletek és a fizika. Ezt is visszaigazolták!

rezsnya_k_pe_ter_portre_szi_nes_2018_09_dsc02252_ma_solat.jpg

– Mit gondolsz, miért  jobb választás a passzívház, mint a hagyományos?

Mostanra talán nincs is értelme választani! Egyes drága anyagok elérhetővé váltak, akár a 3 rétegű ablak, de ugyanígy a szellőzőgép is. Ezeket egyébként megveszik az emberek, ugyanígy  vastagabbak a hőszigetelések is. Ezt csak kicsit rendszerbe kell tenni, és készen is van a passzívház.

– Mennyivel gazdaságosabbak a passzívházak, mint hagyományos társaik?

Akár nagyságrendekkel, mert a jobb hőkomfort miatt kevesebb fűtőanyaggal akár alacsonyabb belső hőmérséklet mellett is biztosított a komfort. Ez annyit jelent, hogy nemcsak a levegő, hanem a falak, a padló és a mennyezet is állandóan tudja tartani a hőmérsékletét, ezáltal nem sugároz hideget a lakókra.

– Drágább egy passzívház felépítése, mint egy kevésbé modern épületé?

Ha valaki kipróbál egy passzívházat, inkább azt fogja mondani, nem éri meg az esetleges kis pénzt elspórolni, mert annyival jobb egy passzívház. Korábban ez kb. 8% lett volna, de 2021-ben kötelezően megújuló energiát is kell biztosítani minden egyes épülethez, így ez a különbség is eltűnik. Azaz próbálunk egy olcsóbb házat építeni, de végül többe fog kerülni. Persze ehhez a gondos tervezés elengedhetetlen!

4_e_let_a_passzi_v_ha_zban.jpg

– Mennyi idővel kell számolni az esetleges plusz költségek megtérülésére?

Eddig az építtetőink közül mindenki azt mondta, hogy az első télen megérte nekik. Az, hogy Mikuláskor befűti a nap a házat, és nem érzik szükségét a plusz fűtésnek, ez önmagában érték. De, mint mondtam, mostanra eltűnt a kölönbség a hagyományos építésmód és a passzívházépítés költsége között. Különösen, hogy azonos méretű napelemtelep hagyományos esetben csak 25% megújuló energiát biztosít, addig van passzívházunk, ahol az autóba 15 ezer kilométerre elegendő áramot termel a napelemrendszer úgy, hogy minden árammal megy. Ne feledjem, a szolgáltató a szaldós elszámolásban még 140 ezer forintot vissza is utal. Mindezt egy átlagos napelemteleppel.

– Mit gondolsz, ha a háziasszonyok elolvassák a könyvedet, meg fogják győzni férjeiket, hogy passzívházat építsenek?

A tapasztalatom az, hogy eddig sem nagyon kellett győzködniük, enyhe utalásokkal elérték az anyák, amit szerettek volna. Néhány férj kétségbe vonta a sok hőszigetelés értelmét. Nem szoktam mást kérdezni, hogy előfordult-e, hogy hideg a feleség lába? A válasz jellemzően az, hogy igen, és innentől már nincs sok kérdés. A könyv abban segít, hogy megkapják a válaszokat, miért nem fog sem a nagymama, de még a csúszó-mászó kisded sem fázni, a fagyos lábáról nem is beszélve!

– Csodálatos illusztrációk teszik színesebbé a könyvet. Ki készítette őket és honnan jöttek az ötletek, hogy ilyen képeket rakj a könyvbe?

Szűcs Édua karikaturista, grafikus munkái mindig is tetszettek. Jó döntés volt, hogy őt is felkértem az együttműködésre, mert nagyon eggyé tudott válni a gondolattal, és mindenki ítélje majd meg, milyenek lettek ezek az illusztrációk. Egyik legjobb napom volt, mikor megkaptam őket.
3d1_ke_p_ph_ko_nyv.jpg

– Kik voltak a segítségedre a könyv elkészítésében?

Wolf Gábortól volt az alapötlet, aztán Weiser István könyvírás szemináriumán megtanulhattam, ki mindenki kell egy könyvíráshoz. Miután megvolt a kézirat, Mosolygó-Marján Erzsébetet kértem fel nyelvi és szöveggondozó korrektornak. Ez igen jó választás volt, mert nemcsak kiváló munkát végzett, hanem ajánlotta a nyomdai előkészítéshez Szabó Zoltánt, a "pixelfaragót", akinek a szép formátumot köszönhetjük. Ő ajánlotta a boritótervezéshez Németh Balázs grafikust. Közben el kellett készíteni a könyv sales oldalát, amiben Mátyás Krisztián és a Mokapot csapata vett részt. Mindebből ne hagyjam ki feleségemet, Krisztát sem, mert sokszor az ő öteletével lendültem át a holtpontokon.

– Tudnak az olvasók valahol kérdésekkel fordulni hozzád?

A www.egyszeruen-passzivhaz.hu oldalon van kapcsolatfelvételi lehetőség, és ott tudnak írni közvetlenül nekem. A könyvben is van QR-kódos kapcsolatfelvételi lehetőség. A cél az, hogy az interaktív kapcsolat könnyen létrejöhessen!

– Hol tudják megvásárolni az érdeklődők a könyvet?

A könyvnek saját értékesítési oldala van, amit az előző válaszomban már említettem, ott lehet megvásárolni bankkártyás fizetéssel, vagy előre utalással. A futár egyből házhoz viszi, 1-2 nap alatt.
Rezsnyák Péter elégedett volt a Helyesen magyarul szerkesztői és korrektori segítségével. Ha te is könyvet írsz, vagy olyan szöveged van, amelyet nyelvileg tökéletes formában szeretnél megosztani az olvasóiddal, keress bennünket bizalommal.
Szólj hozzá

könyv korrektor szerkesztés helyesírás szerkesztő korrektúra passzívház Helyesen magyarul Mosolygó-Marján Erzsébet Rezsnyák Péter egyszeruen passzivhaz